Kuidas paremini sügisega kohaneda

"Liig lühike on elu harjumaks kevadega," on kirjutanud luuletaja Jaan Kaplinski. Ka saabunud sügisel on sama väljakutse - kas suudame sügisega kohaneda? Meie füüsiline keha ja organism kuulub loodusega ühte. Õigeid valikuid tehes saame aidata endal ja oma kehal loodusega koos kulgeda ning sujuvamalt suvest sügisesse üle minna.

Võib-olla tunned, et sügise saabumisega on muutunud ka sinu enesetunne. Võib olla ei tunne sa end oma kehas nii mugavalt ja kergelt kui suvel. Ka toidud, mida nautisid suvel, ei pruugi sügisel enam nii hästi seedida ja omastuda.

See on loomulik, sest keha ja organism on looduse osa ning aastaaegade ja ilmade muutumisega muutub ka keha ja organismi funktsioneerimine. Seda tuleks arvesse võtta ning oma harjumusi, toiduvalikuid ja elustiili vastavalt muuta. Sarnaselt sellega, kuidas taimed ja loomad kohanduvad oma kasvus ja tegevuses aastaaegadega ja keskkonna muutustega.

Ajurveeda, Hiina meditsiin ja teised traditsioonilised õpetused annavad nõu, kuidas hoida ennast paremas tasakaalus ja organismi toetada erinevatel aastaaegadel.

Üks võimalus on ka lihtsalt vaadata aknast välja ja küsida: „ Milline on ilm (kas nt külm, tuuline, kuiv, niiske jne) ja kuidas ma saan enda ellu tuua vastupidiseid omadusi, et hoida ennast tasakaalus?“

Kui ilm on jahe või külm, oleme harjunud soojemalt riietuma, et hoida keha välispidiselt soojas. Samamoodi peaks keha soojendama ka seestpoolt. Kui eelistasid suvel külmi jooke ja toorsalateid, siis nüüd on aeg soojade toitude ja jookide käes. Toitudele ja jookidele vürtside ja maitseainete lisamine muudab need veelgi soojendavamateks ja paremini seeditavateks. Näiteks võib teha ingveri teed või lisada ingverit oma igapäevasele teele. Kohvile, mis ajurveeda kohaselt on keha jahutava toimega, saab soojendavaid omadusi lisada näiteks kardemoni, kaneeli ja/või nelgi lisamisega.

Musta pipra, ingveri, kaneeli, nelgi, muskaatpähkli, vürtsköömnete ja teiste vürtside lisamine toidule soojendab keha ja lisab seedetuld parandades toitude seedimist, omastamist ja ainevahetust. Saad katsetada erinevate toitude ja vürtsidega ning proovida, kuidas need su kehale ja enesetundele mõjuvad.

Õunte hooajal ei pea ka õunu sööma ainult toorelt. Minu sügisene lemmik-magustoit on praetud õunad ingveri ja kaneeliga. Kui õunad on hapud, võib lisada ka banaani. Ka ahjus küpsetatud õunu ei tasu sügisel unustada.




Sügisel ja eriti tuulise ilmaga võime tunda ka rohkem ärevust, ka uni võib muutuda rahutuks. Võib tunduda, et stabiilsust on vähem ja me ei ole enam nii hästi „maandatud“. Ka seedimine võib muutuda ebaregulaarsemaks - ühel päev on see hea, järgmisel aga mitte.

Rahuneda ja stabiliseeruda aitab rutiinne päevakava, mis aitab kehal ja meelel korrastuda. Keha armastab järjepidevust, regulaarsust ja rutiini! Liikuva ja võib olla ka ebaregulaarse eluviisi asemele peaks nüüd sisse seadma kindla rutiini – minema magama ja tõusma üles kindlatel kellaaegadel ja võimalusel kinni pidama ka kindlatest söögiaegadest. Kõige soodsam aeg magamaminekuks ja uinumiseks on kella 21.30 ja 22.30 vahel. Millised ajavahemikud ööpäevas milliseid tegevusi soosivad saab lugeda artiklist Soovitused paremaks uneks.

Kehal ja meelel korrastuda aitab ka rahulik hingamine. Võta endale aega ja jälgi oma hingamist. Lõdvesta keha ja mõistus ning pikenda sisse- ja väljahingamist. Kui soovid veelgi rohkem rahuneda ja lõdvestuda, luba väljahingamisel minna pikemaks kui sissehingamine.

Sügis on hea aeg ka uue regulaarse harjumuse nagu jooga sisseseadmiseks oma ellu. Teraapilistes joogatundides tehtavad harjutused, asendid ja hingamisharjutused annavad juurde eluenergiat, toetavad kõiki keha ja organismi funktsioone, aitavad lõdvestuda, rahuneda ning muudavad paindlikumaks nii füüsilises kui vaimses mõttes. 

Parema maanduse ja seedimise annab ka hooajaliste kohalike juurviljade – peetide, porgandite, kaalikate, naeriste jt – söömine. Maa sees kasvanud juurviljad omavad ka maa stabiiliseerivaid ja tasakaalustavaid omadusi ning aitavad jääkainetel paremini väljuda. Ajurveeda järgi on üleminekuaastaajad sügis ja kevad väga sobivad keha puhastamiseks jääkainetest ja toksiinidest. Kui tahad teha kehale sügispuhastust või detoxi, on juurikate tarbimine eriti oluline.  

Millist üldist mõju avaldavad erinevad toiduained kehale ja meelele, saab lugeda artiklitest Ühinemine toiduga - toitumine jooga vaateviklist ja Ühinemine toiduga vol 2: päikese, maapinna ja maatoidud & 6 maitset.

 Kui tunned, et su keha vajab lisaks elustiili muutustele rohkem hoolitsust ja toetust paranemiseks rahunemiseks, puhastumiseks, pingetest vabanemiseks, tasakaalustumiseks või immuunsuse tõstmiseks, oled oodatud refleksoloogia teraapiasse


Eelmine
Selg annab tunda?
Järgmine
Tervenemine on teekond. Esimesed sammud

Lisa kommentaar

Email again: